De typische najaarskwaaltjes zijn weer in het land.

Kleine virale deeltjes zweven door de lucht, zetten zich vast op van alles en nog wat of worden doorgegeven via direct contact. Om niet ten prooi te vallen aan een verkoudheid, hoef je niet steevast een armlengte afstand te houden van andere Aksenters. Wel opletten voor Covid 19.

Vermijd droge lucht 

.Wanneer het kouder wordt, zetten veel mensen de duurdere verwarming hoger.. Dit zorgt ervoor dat de lucht uitdroogt, wat keelpijn veroorzaakt of erger maakt. Hou de lucht daarom vochtig. Zet altijd een bakje water op de verwarming. Gooi die ramen open en verluchten maar! Een tiental minuutjes per dag is voldoende.

Drink thee 


Een tasje thee smaakt altijd wanneer het koud is buiten. Als je keelpijn hebt, kan zo’n kopje bovendien een verzachtend effect hebben. Wees zeker niet zuinig met de honing. Dat werkt bacterieremmend .

Spoel met zout water


Voldoende water drinken kan de keelpijn enigszins verzachten Gorgelen met zout water heeft een ontsmettende werking en remt de ontsteking. Doe een lepel zout in lauw water en spoel zo’n drie keer per dag je keel met dit goedje. Je zal merken dat de pijn snel mindert.

Kruip op tijd in je bed

 
Deze laatste tip klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is écht belangrijk dat je voldoende slaapt. Nachtrust is ‘de sleutel ' om keelpijn te bestrijden. Ga daarom niet tot de late uurtjes pinten pakken op café, maar kies voor een rustig avondje televisie .

Was je handen


Je handen zo vaak en grondig mogelijk wassen is de boodschap! Op die manier worden bacteriën minder gemakkelijk doorgegeven en voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat je altijd een hydroalcoholische gel bij de hand hebt.

Snuit vaak je neus


Als het kriebelt, moet je snuiten. Let erop hoe je het doet: zachtjes en snuit je neus volledig leeg. Je gebruikt ook best papieren zakdoekjes die je na één gebruik wegwerpt.

Trek eropuit


Het is erg verleidelijk om als kluizenaar de wintermaanden door te brengen onder een warm dekentje en heerlijke chocolademelk bij de hand. Toch ligt de remedie tegen een verkoudheid buiten. Je slijmvliezen drogen namelijk uit wanneer je te lang in een erg warme ruimte verblijft. Duffel je lekker warm in en ga dinsdagnamiddag eens stevig wandelen. Je weerstand gaat er op vooruit.